Video is hot en dan met name online. Dat is niet nieuw, maar al langere tijd aan de gang. Mensen zijn van nature visueel ingestelde wezens. Een foto zegt tenslotte meer dan 1.000 woorden. En videocontent blijft langer in het hoofd hangen door de combinatie van tekst en foto’s. Mensen kijken ook liever video dan dat ze een tekst lezen. Uit onderzoek van Cisco kwam zelfs naar voren dat bijna 60% van de kijkers drie etmalen later zich kunnen herinneren wat er in een video werd getoond en verteld. Bij geschreven tekst is dit slechts 10%.

In een tijd waar aandacht voor de product nog belangrijker wordt, aangezien mensen steeds striktere keuzes maken, is dit dus geen overbodige informatie. En het wordt nog beter, want video zal in 2017 zelfs 69% van het internetverkeer bevatten aldus Cisco.

Niet zo gek uiteraard. Het wordt ons namelijk steeds makkelijker gemaakt. Video is overal. Niet alleen kijken we video via de tv of desktop computer, maar vooral ook via de mobiele apparaten. En dan met name de telefoon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste apps video gerelateerd zijn, zoals YouTube, UitzendingGemist, NOS, NU, RTLXL en de NOS

Facebook stoot YouTube van de troon?
TV kijkers zijn online actief tijdens het kijken, vooral browsen, mailen en bezoek social media scoren hoog. En dan is met name Facebook een uitschieter. Meeste reacties op TV-programma’s gaan namelijk via Facebook, en niet, zoals je misschien zou denken via Twitter. Ondanks dat Twitter een naam heeft hoog te houden als het gaat om reacties geven op TV-programma’s. En nu gaat Facebook ook nog achter YouTube aan. Facebook wordt een steeds belangrijker platform voor (virale) video, al zijn ze nog lang niet op het niveau van YouTube.

In de Mashable Global Ads Chart van Unruly Media zien we dat de top 10 nog wordt beheerst door YouTube, maar op nummer 6 is al de eerste populaire Facebook te zien. De video ‘Hey Minion Fans’ heeft bijna 4 miljoen views gehaald. En ook op nummer 8 en 9 zien we Facebook video’s met meer dan 3.5 miljoen views. En in de top 100 virale chart wordt de top 5 gedomineerd door Facebook.

Met andere woorden: Facebook wordt steeds belangrijker voor de verspreiding van virale video’s Al blijft YouTube voorlopig nog even koploper, zowel in aanbod als in succesvolle verspreiding van virale video’s.

Iedereen wil een stukje van de taart
Maar hoe je het wendt of keert: video is hot. Iedereen wil graag een graantje meepikken. Zo kocht Facebook nog niet zo lang geleden LiveRail en Yahoo nam het platform BrightRoll over. En in navolging van RTL Nederland richt SBS/Sanoma haar pijlers ook op de jonge makers van populaire YouTube-kanalen.

Ook als het aan de marketeer ligt neemt video de komende jaren een grote vlucht. Geen pre-rolls, die staan onderaan de verlanglijst. Juist van interactieve video’s, instructievideo’s en social video’s wordt veel verwacht. Aan de consument zal het in ieder geval niet liggen, die is al om. Tweederde van de Nederlanders kijkt al regelmatig video en dan vooral via tablet en smartphone.

In tijden dat MTV nog hoogtij vierden als muziekzender zongen de Dire Straits ‘Money for Nothing’. Met een kleine aanpassing zou het refrein perfect passen in 2015:

Now look at them yo-yo’s, that’s the way you do it
You play the guitar on YouTube TV

That ain’t workin’, that’s the way you do it
Money for nothin’ and your chicks for free

Now that ain’t workin’, that’s the way you do it
Lemme tell ya, them guys ain’t dumb

Maybe get a blister on your little finger
From swiping to the next video with your thumb

Dire straits, “Money for Nothing”

Wel jammer dat na het lezen van dit artikel slechts 10% zich straks nog kan herinneren waar het over ging. Misschien had ik toch beter een video moeten maken.